Így kezdődik a programozás tanulás

A programozás egy olyan szakma, amit csak úgy lehet megtanulni, ha a diákok biztos alapokra építkeznek. Nagyon fontos, hogy tisztában legyenek az alapokkal, és csak akkor térjenek át a magasabb szintű tudásanyagra, ha az összes alapvető témakört értik.

Így kezdődik a programozás tanulás

A programnyelv kiválasztása

A kezdők mindig a programozás alapjainak elsajátításával kezdik a tanulást. Előtte azonban el kell dönteniük, hogy melyik programnyelvet szeretnék megtanulni, amire többféle alternatíva is létezik. Vannak általános célú nyelvek, de vannak olyanok is, amiket kifejezetten egy adott szakterületre fejlesztettek ki. Az általános célú nyelvekhez sorolható a Java, C és a Python. Ezeket azért érdemes tanulni, mert széleskörűen lehet használni őket, ami azt jelenti, hogy programozók számos cégnél el tudnak helyezkedni a tudásukkal. A programnyelv megválasztásához érdemes tisztázni, hogy valaki miért szeretne megtanulni programozni. Pusztán szórakozásból? Az érettségi vagy az egyetem miatt? Esetleg egy jól fizető állás elnyerése céljából? A kérdésekre adott válaszok segítenek a döntésben.

A programozás megértése

Miután kiválasztásra került a programnyelv, a következő lépés a programozás alapjainak minél részletesebb elsajátítása, illetve az egyes témakörökhöz kapcsolódó feladatok begyakorlása. A diákoknak már az elejétől fogva érdemes gyakorlatorientáltan tanulniuk, hiszen csak így érthetik meg miről is szól tulajdonképpen a programozás. Fontos, hogy átlássák programozni lényegében nem más, mint különböző problémákra gyorsan és egyszerűen “működő” megoldást találni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy fejlett kreativitással és problémamegoldó képességgel rendelkezzenek. Szerencsére ezek a képességek sok-sok gyakorlással kifejleszthetők, illetve magasabb szintre emelhetők.


Címke: Programozás alapjai
Dátum: 2021-02-16

PROGRAMOZÁS KÖNYV

Programozz Te is mesterfokon!

Hirdetés