A hűtőkamra optimális méretének meghatározása

Nagy kapacitással rendelkező hűtőipari berendezéseket ma már nagyon sok helyen alkalmaznak. Amikor ipari mennyiségben kell kiszolgálni a vásárlókat, vendégeket hűtött áruval, akkor a hagyományos hűtőszekrények kevésnek bizonyulnak. Emiatt kerültek kifejlesztésre a nagyméretű hűtőkamrák, amik poliuretán habszendvicspanelből épített fix vagy mobil helyiségek. A kamrák optimális méretének meghatározása az egyik legfontosabb feladat, amit a szakembereknek el kell végezniük.

A hűtőkamra optimális méretének meghatározása

A tervezett tárolási igény

A hűtőkamra méretének meghatározásakor mindig a tervezett tárolási igény a mérvadó. Értelemszerűen a megrendelőnek kell tudnia, hogy a hűtött árukból, termékekből várhatóan mennyi fog beérkezni. Emellett az is egy fontos kérdés, hogy a termékek tárolása egyben vagy külön oldható meg? Különböző jellegű áruk hűtése esetében általában több kamra kialakítására van szükség. Tervezéskor mindig az a cél, hogy a hűtőkamra teljes kapacitása ki legyen használva, amellett, hogy az üzemeltetési költsége reális marad.

Vendégszám, fogyasztói kör

Éttermek, közétkeztetési intézmények esetében a várható vendégszámot is számításba kell venni a kamra optimális méretének meghatározásakor. Érdemes azt is belekalkulálni a számításokba, hogy az esetleges forgalomnövekedés hatására hogyan fog változni az igényelt tárolókapacitás. Ideális esetben a vendégek száma az idő előrehaladásával folyamatosan növekszik, így lehetőséget kell biztosítani a hűtőkamra bővítésére, átalakítására.

Belmagasság

A belmagasság tervezés alkalmával az energiahatékonyságot és a praktikumot is szem előtt kell tartani. Egyrészt azért, mert a magasabb kamrák működtetése nagyobb üzemeltetési kiadásokat eredményez, másrészt pedig azért, mert az árutárolás 2,1-2,3 méternél magasabban nem javasolt.

Olvasson többet: frigoprofil.hu


Címke: Hűtőkamra
Dátum: 2021-04-08

PROGRAMOZÁS KÖNYV

Programozz Te is mesterfokon!

Hirdetés