Kutatás-fejlesztés, K+F adókedvezmények

Magyarországon ma vállalkozóként, vállalkozás keretén belül érdemes kutatás-fejlesztéssel, innoválással is foglalkozni többek között azért mert a magyar adószabályozás adókedvezménnyel is támogatja a K+F tevékenységet. A jogszabályi keretek tiszták, egyértelműek, a jogalkotó még arra is figyelt, hogy az adózási kockázat is minimalizálható egy előzetes, hivatalos minősítés megszerzésével.

Kutatás-fejlesztés, K+F adókedvezmények

A kutatás-fejlesztés adókedvezmény mértéke jelentős, ugyan több paramétert is figyelembe kell venni a kiszámításához, de elmondható hogy a kutatás-fejlesztési projekt érvényesíthető összes költségének akár a 9 %-a is adókedvezményként érvényesíthető. Ez az adókedvezmény is “konzerválható”, számviteli nyelven mondva elhatárolható, így 5 éven belül bármikor érvényesíthető.

Az adókedvezmény igénybevételének azonban az igénybe vevő vállalkozás szempontjából van néhány alapvető kritériuma. Többek között a vállalkozásnak magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel, valamint a magyar adószámmal kell rendelkeznie. További fontos szempont, hogy a K+F projektnek, a kutatás-fejlesztés mozzanatainak itthon, Magyarországon kell lebonyolódniuk.

Az adókedvezmények igénybevétele, érvényesítése mindig rejt némi kockázatot, hiszen minden esetben a vállalkozás felel a kedvezmény igénybevétele jogszerűségének bizonyításáról. A kutatás-fejlesztés adókedvezmény azonban ilyen szempontból abszolút nem számít kockázatosnak, hiszen a k+f projekt még a kedvezmény igénybevétele előtt minősíthető. Az eljárás nem túl komplikált és nem túl hosszadalmas és a hivatalos minősítés garancia a projekt K+F besorolhatóságára. Másik oldalról nézve is nagyon ésszerű a K+F minősítést megszerezni a projekthez, mivel csak a hivatalos kutatás-fejlesztési minősítéssel rendelkező projektek, tekinthetők kétséget kizáróan kutatás-fejlesztési tevékenységnek a magyar szabályozás és gyakorlat szerint is.

Bővebb info: glosz.eu, glosz@glosz.eu


Címke: kutatás-fejlesztés adókedvezmény
Dátum: 2019-10-14

PROGRAMOZÁS KÖNYV

Programozz Te is mesterfokon!

Hirdetés